Gutenberg editor in WordPress 5.0

20 november 2018 | Algemeen

Al meer dan een decennia is de interface van WordPress onveranderd, maar daar lijkt nu een einde aan te komen. Veel WordPress websites worden gebouwd met een pagebuilder, om het CMS eenvoudig te maken. Zo werkt Idezia veel met Divi, maar er zijn nog vele andere pagebuilders beschikbaar. WordPress heeft achter de schermen hard gewerkt om een eigen block-based editor te ontwikkelen, namelijk de Gutenberg editor. Ze verwachten deze nieuwe editor eind dit jaar te integreren in WordPress 5.0.

Gutenberg editor

De nieuwe WordPress versie werkt met een block-based editor, wat inhoudt dat je CMS bestaat uit losse blokken. Zo heb je blokken met tekst, afbeeldingen, video’s etc. Hiermee zal je een betere overzicht krijgen in je CMS. Ook kun je deze blokken makkelijk wijzigen door deze onderling te verwisselen of verwijderen. Misschien ken je deze manier van werken al wel in andere systemen gezien je dit steeds meer ziet voorkomen. Let er echter wel op dat alle block-based systemen verschillend werken. Het aanmaken van deze blokken kan in het begin ook nog wat onwennig zijn, omdat je het klassieke systeem geheel moet loslaten.

Moet ik mijn site nu updaten?

Om gebruik te blijven maken van je website is het vooralsnog niet noodzakelijk om de Gutenberg editor te installeren. Als de Gutenberg editor ziet dat je website niet compatibel is dan wordt de oude editor alsnog gebruikt. Het doel van de nieuwe editor is echter om de gebruikservaring te verbeteren door het systeem eenvoudiger te maken. Dit kan een goede reden zijn om Gutenberg wel te installeren. Heb je een standaard WordPress site zonder (teveel) externe plugins, dan kan deze nieuwe versie probleemloos voor je worden ingesteld. Mocht je website wel gebruik maken van diverse plugins, dan zullen deze eerst handmatig moeten worden overgezet om de site goed te laten functioneren. Voor nieuwe sites vanaf WordPress 5.0 zal Gutenberg de standaard editor worden. Toch blijft het ook dan voorlopig nog mogelijk om de oude editor in te stellen.

Samenwerken?

We zouden graag met u kennismaken, om te zien wat we voor u kunnen betekenen.